17 listopada 2022

PZU zaoferuje ubezpieczenie na życie kredytobiorcom z Banku Pekao

Grupa PZU rozszerza ofertę o indywidualne ubezpieczenie na życie dla posiadaczy kredytów mieszkaniowych lub pożyczek zabezpieczonych hipoteką udzielanych przez Bank Pekao. Dzięki współpracy z największym polskim ubezpieczycielem klienci banku mogą zabezpieczyć finansowo siebie oraz swoich bliskich w razie nieprzewidzianych zdarzeń w trakcie spłaty kredytu.

Z rozwiązania PZU Życie mogą skorzystać zarówno osoby, które chcą zaciągnąć kredyt lub pożyczkę zabezpieczoną hipoteką, jak i ci, którzy już spłacają kredyt w banku. Polisa dostępna jest w dwóch wariantach sumy ubezpieczenia – stała lub zmienna we wszystkich okresach ubezpieczenia.

Decydując się na kredyt mieszkaniowy z ubezpieczeniem PZU Życie, kredytobiorcy mogą ubezpieczyć swoje życie i zdrowie.  Ubezpieczenie zawierane jest na okres 4 lat, a składkę opłaca się w miesięcznych ratach. Po upływie okresu ubezpieczenia klienci banku mogą przedłużyć ochronę na kolejne 4 lata. Minimalna suma ubezpieczenia wynosi 10 000 zł, a o jej maksymalnej wysokości kredytobiorcy mogą zdecydować sami - mając do wyboru 2 warianty, w których: suma ubezpieczenia nie przekracza wysokości salda zadłużenia lub w wysokości udzielonego kredytu. Kredytobiorcy nie mają obowiązku wykonania badań lekarskich przed zakupem polisy, a ochrona ubezpieczeniowa zaczyna się już następnego dnia roboczego po zawarciu umowy i opłaceniu pierwszej miesięcznej składki.

Zaciągając wieloletnie zobowiązania finansowe, warto zabezpieczyć się na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń. Ubezpieczenie na życie do kredytu hipotecznego to ważny i potrzebny produkt, który pozwoli klientom Banku Pekao nie martwić się o przyszłość i bez dodatkowego stresu realizować swoje plany. To realna pomoc w trudnych sytuacjach. Współpraca między Pekao a PZU Życie zapewni kredytobiorcom ochronę dla nich i ich bliskich przed przykrymi konsekwencjami finansowymi w razie utraty życia lub zdrowia – mówi Agnieszka Gocałek, dyrektor Biura Bancassurance i Programów Partnerstwa Strategicznego w PZU.

Strategiczna współpraca z Grupą PZU owocuje kolejnymi produktami ubezpieczeniowymi w palecie produktów Banku Pekao. W tej sposób uzupełniamy i uatrakcyjniamy naszą ofertę pokrywając potrzeby kredytobiorców mieszkaniowych w tym ważnym obszarze. Widzimy duże zainteresowanie klientów, dlatego w planach mamy kolejne produkty ubezpieczeniowe, łatwo dostępne przez wszystkie kanały bankowe – zapowiada Maciej Berger, dyrektor Departamentu Bankowości Ubezpieczeniowej w Banku Pekao.

PZU Życie wypłaci 100 proc. sumy ubezpieczenia w razie śmierci z każdej przyczyny lub w przypadku orzeczenia niezdolności do samodzielnej egzystencji ubezpieczonego spowodowanej nieszczęśliwym wypadkiem.

W razie śmierci, PZU Życie może spłacić całość lub część kredytu mieszkaniowego w Banku Pekao, a ewentualną nadwyżkę należnego świadczenia wypłaci uposażonym dodatkowym np. bliskim ubezpieczonego. Co ważne, w takiej sytuacji uposażeni dodatkowi dostaną nadwyżkę świadczenia bez postępowania spadkowego oraz nie zapłacą podatku od spadków i darowizn.

W przypadku wypłaty świadczenia z tytułu niezdolności do samodzielnej egzystencji, to ubezpieczony decyduje na co przeznaczyć pieniądze  - czy na spłatę kredytu, czy np. na leczenie i rehabilitację.

Klienci mają możliwość zawarcia ubezpieczenia we wszystkich oddziałach banku w Polsce, a w pierwszym kwartale 2023 r. nowy produkt można będzie kupić również w bankowości elektronicznej.