29 marca 2019

Rozstrzygnięcie konkursu na opracowanie koncepcji Centrum Edukacyjno-Prewencyjnego PZU w Krakowie

Ideą ogłoszenia konkursu było utworzenie nowoczesnego Centrum Edukacyjno-Prewencyjnego PZU, którego głównym zadaniem jest propagowanie wiedzy o bezpiecznych zachowaniach w konfrontacji z żywiołami i niebezpiecznymi sytuacjami. Centrum będzie elementem działalności prewencyjnej, polegającej na zmniejszeniu liczby wypadków, a jeśli się wydarzą, to zminimalizowaniu ich skutków. Grupa PZU dąży do prowadzenia edukacji w sposób nowoczesny, atrakcyjny i dostosowany do współczesnego odbiorcy.

Wszystkie złożone w konkursie prace przedstawiały ciekawe i bardzo różnorodne w formie podejście do tematyki prewencji i bezpieczeństwa. Obydwie zwycięskie koncepcje, których autorzy zostaną zaproszeni do dalszych negocjacji (Art.Fm oraz konsorcjum Koza Nostra Studio Sp. z o.o. - Adventure Sławomir Mazan Jarema Szandar Spółka Jawna), opracowano na wysokim poziomie merytorycznym i zgodnie z głównymi założeniami konkursu.

Praca autorstwa Art.Fm zawierała bardzo szczegółowe informacje o eksponatach i symulatorach. Jury doceniło relację w jakiej ta praca stawia człowieka wobec sił natury – opartą na pokorze wobec żywiołów, równocześnie doceniającą piękno natury. Jury zwróciło także uwagę na wysoki poziom estetyczny oraz czytelny układ funkcjonalny autorstwa Koza Nostra Studio Sp. z o.o. - Adventure Sławomir Mazan Jarema Szandar Spółka Jawna. W tej pracy najwyraźniej została przedstawiona historia PZU oraz najbardziej widowiskowe symulacje.

Praca autorstwa New Amsterdam, której Jury przyznało trzecią nagrodę, zawierała ciekawe pomysły, które jednak nie zostały w pełni rozwinięte, tak aby stworzyć spójną całość przedstawionego projektu. Niemniej, jury doceniło ujęte w pracy różnorodne interakcje sensoryczne.

Wyróżniona praca autorstwa Tempora SA nie w pełni zrealizowała cele konkursu. Praca wyróżniała się na tle pozostałych swoim skupieniem na wydarzeniach codziennych. W opinii Jury zaproponowany sposób zwiedzania ekspozycji nie odzwierciedlał idei aktywnego uczestnictwa.

Zalecenie pokonkursowe dla dwóch najlepszych prac zostaną opracowane i przedstawione autorom odrębnym pismem.

PZU dziękuje wszystkim uczestnikom konkursu i gratuluje zwycięzcom.