27 września 2023

Grupa PZU rusza z elektryfikacją floty pojazdów

Grupa PZU intensyfikuje działania na rzecz redukcji emisji dwutlenku węgla. W ramach tych działań największy polski ubezpieczyciel rozpoczyna proces elektryfikacji swojej floty pojazdów. W tym celu PZU współpracuje z polską firmą technologiczną VivaDrive, specjalizującą się w oprogramowaniu dla elektryfikacji flot. Transformacja floty PZU wpisuje się w strategię ubezpieczyciela zakładającą bycie aktywnym uczestnikiem zielonej transformacji energetycznej.

W ramach Strategii Grupy PZU na lata 2021-2024 firma wyznacza jako jeden z głównych celów działalność w poczuciu odpowiedzialności za środowisko naturalne i wspieranie procesu transformacji energetycznej. Do 2024 roku PZU planuje korzystać w pełni z zielonej energii elektrycznej (na podstawie gwarancji pochodzenia z odnawialnych źródeł energii od dostawcy energii, z którymi ma bezpośrednio podpisane umowy) oraz rekompensować emisję z własnych źródeł oraz energię cieplną (zakres 1 i 2). Do 2030 roku PZU planuje dodatkowo ograniczyć wielkość emisji CO2 przez dalszą redukcję śladu węglowego w zakresie 1 (systematyczna rozbudowa floty o auta o napędzie hybrydowym i elektrycznym) i utrzymać pełną neutralność klimatyczną w działalności operacyjnej (zakres 1 i 2). Poprzez rozpoczęcie procesu elektryfikacji floty pojazdów Grupa PZU intensyfikuje swoje działania w tym zakresie.

Grupa PZU stanowi ważny filar polskiej gospodarki, ubezpieczając i zapewniając finansowanie największym przedsiębiorstwom w kraju, aktywnie wspierając transformację energetyczną polskiego przemysłu. Zgodnie z naszą strategią na lata 2021-2024 r. chcemy być promotorem transformacji energetycznej polskiej gospodarki. Wspólnie z VivaDrive oferujemy już rozwiązanie PZU iFlota, które pozwala optymalizować procesy we flocie, ale także zapewnia kompleksową i fachową pomoc przy obniżaniu emisji CO2 we flocie. Rozumiemy, że wszelkie zmiany zawsze warto zacząć od siebie. Dlatego podjęliśmy współpracę z VivaDrive przy zaplanowaniu transformacji energetycznej naszej floty pojazdów, która doprowadzi do znacznej redukcji gazów cieplarnianych związanych z naszą bezpośrednią działalnością (scope 1 i 2) – mówi Grzegorz Rosiak, Dyrektor Biura Administracji PZU.

Rozwiązanie VivaDrive wykorzystuje zaawansowane technologie, takie jak AI i Big Data, do optymalizacji procesu elektryfikacji floty. Wykorzystane narzędzie tworzy cyfrowego bliźniaka floty, analizując dane z floty, aby dostarczyć spersonalizowane rekomendacje dotyczące wprowadzenia pojazdów elektrycznych (EV) i infrastruktury ładowania. Wykorzystanie AI pozwala na analizę ogromnej ilości danych dotyczących zadań transportowych, pojazdów oraz istniejącej infrastruktury. Dzięki temu narzędzie VivaDrive jest w stanie przewidzieć, które zadania transportowe mogą być realizowane przez pojazdy elektryczne, którzy kierowcy są gotowi do przejścia na elektryki, a także jakie są braki w infrastrukturze ładowania EV. To pozwala firmom na efektywne operacyjnie i kosztowo planowanie i wdrożenie strategii EV.

Nasze innowacyjne rozwiązanie przekształca sposób, w jaki firmy wdrażają i zarządzają flotą pojazdów elektrycznych. Jesteśmy dumni ze współpracy z PZU i jesteśmy gotowi wspierać ich w redukcji emisji oraz planowaniu infrastruktury ładowania, przy jednoczesnej optymalizacji operacji floty wewnętrznej – podkreśla Mateusz Maj, Prezes VivaDrive.

Dla firm zainteresowanych transformacją energetyczną floty, PZU i VivaDrive przygotowały dwa przewodniki na ten temat:

Jak wprowadzić elektryki do floty? https://eu1.hubs.ly/H02q26d0

Elektryfikacja floty w kontekście raportowania ESG - https://eu1.hubs.ly/H02q26Y0

Współpraca PZU z VivaDrive

Nowe przedsięwzięcie stanowi rozwinięcie współpracy PZU i polskiej firmy technologicznej. Największy polski ubezpieczyciel oferuje już we współpracy z Viva Drive rozwiązanie PZU iFlota – program prewencyjny prowadzony przez PZU, osadzony w nowoczesnym systemie zarządzania flotą pojazdów. System ten pomaga klientom w zarządzaniu flotą, ograniczaniu szkód i kontrolowaniu kosztów związanych z flotą samochodową. Rozwijając system iFlota PZU wzbogaciło go o funkcjonalności związane z elektromobilnością, chcąc w ten sposób ułatwić przedsiębiorcom przechodzenie przez transformację energetyczną floty. W ramach systemu do zarządzania flotami iFlota, PZU oferuje klientom korporacyjnym rozwiązanie prowadzące krok po kroku przez proces wprowadzania pojazdów elektrycznych i zarządzania nimi – system iFlota EV. System zapewnia kompleksową i fachową pomoc przy obniżaniu emisji CO2 we flocie.