13 czerwca 2019

PZU otrzymał od Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego tytuł Mecenasa Kultury

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznał doroczne nagrody dla Mecenasów Kultury. PZU otrzymał wyróżnienie za upowszechnianie i ochronę kultury oraz dziedzictwa narodowego. Spółkę nominowały do konkursu trzy instytucje kultury.

Wczoraj w trakcie gali obyło się uroczyste wręczenie Dorocznych Nagród Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.  Dorota Macieja – członkini zarządu PZU Życie – otrzymała z rąk Piotra Glińskiego – wiceprezesa rady ministrów oraz ministra kultury i dziedzictwa narodowego – statuetkę Mecenasa Kultury. PZU został wyróżniony za całokształt swoich działań na rzecz promocji i ochrony kultury oraz dziedzictwa narodowego .

Dbałość o dobra kultury przyczynia się od budowania tożsamości, szacunku do tradycji, poczucia przynależności do wspólnoty i jej historii. PZU od lat wspiera wiodące instytucje i wydarzenia kulturalne współdziałając na rzecz upowszechniania kultury oraz dziedzictwa narodowego.

– Wspierać kulturę to piękna sztuka, a Doroczna Nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz tytuł Mecenasa Kultury dla PZU to dowód na to, że jesteśmy prawdziwymi artystami we wspieraniu instytucji i wydarzeń kulturalnych – powiedziała Dorota Macieja. – Rolę mecenasa kultury postrzegamy jako coś więcej, niż tylko wsparcie finansowe wydarzeń kulturalnych. PZU dba o bezpieczeństwo ludzi, dzieł sztuki i budynków dlatego  współfinansuje też zakup nowoczesnych systemów przeciwpożarowych i antywłamaniowych.

Doroczna Nagroda  Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznawana jest od 1997 roku. Kandydaturę PZU do tegorocznej edycji zgłosiły trzy instytucje kultury: Muzeum Łazienki Królewskie, Muzeum Powstania Warszawskiego oraz Teatr Wielki – Opera Narodowa.

Nagroda wręczana jest artystom, twórcom i animatorom kultury za całokształt ich działalności lub za wybitne osiągnięcia w danym roku w reprezentowanej przez nich dziedzinie. Ten prestiżowy tytuł ma na celu wyróżnienie i uhonorowanie osób, które w sposób szczególny, poprzez mecenat, wspierają twórczość artystyczną, upowszechnianie i ochronę kultury.

Rozmiar 1,2MB

Rozmiar 1,3MB