18 lipca 2024

ZWZ PZU SA nie powzięło uchwał o udzieleniu absolutorium dla członków zarządu spółki za rok 2023

Zwyczajne Walne Zgromadzenie PZU SA, które 18 lipca br. wznowiło obrady po przerwie zarządzonej 18 czerwca br., nie powzięło uchwał w sprawie absolutorium dla członków poprzedniego zarządu spółki z wykonania ich obowiązków w roku obrotowym 2023. Jednocześnie akcjonariusze udzielili absolutorium za ubiegły rok członkom Rady Nadzorczej PZU SA, którzy pełnili tę funkcję we wskazanym okresie.

Wcześniej, w dniu 15 lipca br., Rada Nadzorcza PZU SA przyjęła uchwały, w których rekomendowała nieudzielenie absolutoriów za rok obrotowy 2023 członkom zarządu spółki, którzy pełnili tę funkcję tym okresie. Rada uzasadniła swoje rekomendacje tym, że informacje zebrane w toku działań audytorskich przez spółkę oraz podmioty zewnętrzne - firmy doradcze i kancelarie prawne, wraz z kwalifikacją prawną i ekonomiczną tych informacji, wskazały na nieprawidłowości w PZU SA, m.in. dotyczące roku 2023. Przy większości głosów wstrzymujących się, ZWZ nie powzięło uchwał w sprawie absolutorium dla Ernesta Bejdy, Małgorzaty Kot, Beaty Kozłowskiej-Chyły, Krzysztofa Kozłowskiego, Tomasza Kulika, Piotra Nowaka, Macieja Rapkiewicza i Małgorzaty Sadurskiej z wykonania ich obowiązków w roku 2023.

Akcjonariusze przyjęli natomiast uchwały o udzieleniu absolutoriów z wykonania obowiązków za 2023 r. ówczesnym członkom Rady Nadzorczej PZU SA: Marcinowi Chludzińskiemu, Pawłowi Góreckiemu, Agacie Górnickiej, Robertowi Jastrzębskiemu, Marcinowi Kubiczy, Elżbiecie Mączyńskiej-Ziemackiej, Krzysztofowi Opolskiemu, Radosławowi Sierpińskiemu, Robertowi Śnitce, Piotrowi Wachowiakowi, Józefowi Wierzbowskiemu oraz Maciejowi Zaborowskiemu.

Akcjonariusze postanowili też udzielić absolutorium członkom Zarządu oraz Rady Nadzorczej PZU SA za rok 2015. W 2016 r. podczas ZWZ spółki nie zostały powzięte uchwały w tych sprawach. Teraz absolutorium z wykonania obowiązków w 2015 r. otrzymali ówcześni członkowie zarządu – Przemysław Dąbrowski, Rafał Grodzicki, Witold Jaworski, Andrzej Klesyk, Dariusz Krzewina, Tomasz Tarkowski i Ryszard Trepczyński, oraz członkowie rady nadzorczej pełniący wtedy tę funkcję – Zbigniew Ćwiąkalski, Zbigniew Derdziuk, Dariusz Filar, Dariusz Kacprzyk, Jakub Karnowski, Aleksandra Magaczewska i Tomasz Zganiacz.