15 czerwca 2022

PZU z dwoma prestiżowymi nagrodami za innowacje w ubezpieczeniach

Grupa PZU potwierdziła swoją pozycję lidera innowacji w zakresie ubezpieczeń, zdobywając aż dwie statuetki w globalnym konkursie „The Efma-Accenture Innovation In Insurance Awards 2022”. W jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w dziedzinie innowacji technologicznych w ubezpieczeniach, złotą statuetką wyróżniono certyfikowane rozwiązanie medyczne − „Prewencja Raka Skóry z wykorzystaniem sztucznej inteligencji”, z kolei srebro otrzymał projekt „Agro Lab” − nowoczesne narzędzie dla rzeczoznawców obsługujących szkody rolne.

Jako lider rynku ubezpieczeń cieszymy się zaufaniem milionów osób. To zobowiązuje nas do ciągłego rozwoju i doskonalenia oferty tak, aby jak najlepiej odpowiadała na wciąż zmieniające się potrzeby klientów i rynku. Korzystanie w tym celu z najnowszych technologii to dla nas oczywistość – wyjaśnia Piotr Nowak, członek zarządu PZU SA Grupa PZU od dawna korzysta z cyfrowych narzędzi i na tym polu wyznacza branżowe standardy. Wśród naszych celów biznesowych jest stać się jednym z liderów cyfryzacji w polskim sektorze finansowym, także w obszarach fintech i insurtech. Nasze nowatorskie rozwiązania „Prewencja Raka Skóry z wykorzystaniem sztucznej inteligencji” i „Agro Lab” są do tego drogą. Cieszymy się, że kapituła tak ważnego konkursu jak „The Efma-Accenture Innovation In Insurance Awards 2022” doceniła te projekty, jednocześnie potwierdzając naszą pozycję lidera innowacji – mówi Piotr Nowak.

Nowa technologia w walce z nowotworami

Projekt „Prewencja Raka Skóry z wykorzystaniem sztucznej inteligencji”, za który największy polski ubezpieczyciel otrzymał pierwszą nagrodę, to unikatowa usługa badania przesiewowego w kierunku raka skóry, opracowana z wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI) i technologii mobilnej. Rozwiązanie nie zastępuje wizyty u dermatologa – ale znacząco ułatwia proces i zachęca do regularnego samobadania zmian skórnych.

Liczba zachorowań na najgroźniejszego z nowotworów skóry – czerniaka, w ostatnich 20 latach wzrosła w Polsce aż o 300 proc. Podstawą walki z nim jest właściwa profilaktyka, w tym ocena znamion skórnych. Samobadanie badanie trzeba wykonywać regularnie, a jego świetnym wsparciem są oferowane rozwiązania z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Naprzeciw temu wyzwaniu wyszła Grupa PZU i w trosce o zdrowie Polaków zaproponowała innowacyjną aplikację na smartfony która pozwala ocenić ryzyko wystąpienia nowotworu skóry z ponad 90 procentową skutecznością. Aplikacja stworzona przy współpracy z wiodącym startupem dermatologicznym wykorzystuje sztuczną inteligencję, żeby ocenić każde znamię i w razie potrzeby wspierać jego dalszą obserwację lub skierować pacjenta na wizytę do dermatologa. Aplikacja posiada certyfikację medyczną.

-Jako największa firma ubezpieczeniowa w Polsce, PZU zwraca szczególną uwagę na wspieranie zdrowia społeczeństwa i naszych klientów. Aktywnie monitorujemy ekosystem technologicznych rozwiązań  zdrowotnych i wdrażamy najlepsze z nich, aby wspierać nasze działania profilaktyczne. „Prewencja Raka Skóry z wykorzystaniem sztucznej inteligencji” jest bardzo udanym projektem i nie możemy się doczekać, aby udostępnić rozwiązanie szerokiej grupie odbiorców. - powiedziała Małgorzata Kot członek zarządu PZU SA, PZU Życie SA podczas uroczystej Gali EFMA.

Satelity wspierają ubezpieczenia rolne

PZU ubezpiecza około 2 miliony hektarów upraw rolnych w Polsce. Jako lider tego segmentu rynku ubezpieczyciel aktywnie poszukuje rozwiązań wspomagających bieżące operacje, zarówno w zakresie sprzedaży jak i sprawnej obsłudze szkód. Tego typu rozwiązanie – aplikacja Agro Lab - otrzymało nagrodę za 2 miejsce w konkursie.

Projekt „Agro Lab”  to nowoczesne narzędzie dla mobilnych ekspertów PZU, które wykorzystuje sztuczną inteligencję i technologię kosmiczną do precyzyjnej i szybkiej obsługi szkód rolniczych.

Postępujące zmiany klimatu zwiększają nieprzewidywalność pogody i mają coraz poważniejszy wpływ na procesy rolnicze. Według Eurostatu, w wyniku ekstremalnych zjawisk pogodowych w sezonie 2020/2021 produkcja niektórych zbóż w Unii Europejskiej spadła o ponad 30%. Katastrofalne zjawiska naturalne powodujące masowe szkody są zawsze dla ubezpieczycieli wyzwaniem, dlatego PZU bezustannie poszukuje innowacyjnych rozwiązań usprawniających obsługę ubezpieczeń rolnych.

„Agro Lab” jest takim narzędziem. Zastosowane w nim algorytmy sztucznej inteligencji na podstawie analizy satelitarnych zdjęć terenu i danych z bazy PZU precyzyjnie określają uszkodzony obszar i wspierają rzeczoznawców w sprawnym wyliczeniu odszkodowania. PZU jako jeden z pierwszych ubezpieczycieli na świecie opracował technologię, która jest w stanie sprawnie analizować szkody spowodowane skutkami huraganów, deszczu i złego przezimowania z wykorzystaniem zdjęć satelitarnych.

- Nasi klienci, nie tylko w obszarze rolnictwa, obserwują ogromną transformację PZU. Wierzę, że wprowadzanie innowacji do naszej codziennej działalności daje klientom pewność, że jesteśmy nowoczesnym i godnym zaufania partnerem. To zaufanie właśnie jest dla nas najważniejsze. Jeśli chodzi o technologię teledetekcji, PZU od pewnego czasu jest liderem ubezpieczeniowym w tym obszarze i moim zdaniem przekonuje rolników, że poszukujemy innowacyjnych rozwiązań, które sprawią, że nasze procesy będą jeszcze bardziej przejrzyste i efektywne. Projekt Agro Lab i wykorzystanie zdjęć satelitarnych to kolejny krok w tym kierunku.- powiedział Grzegorz Goluch, dyrektor zarządzający ds. Obsługi Szkód i Świadczeń podczas uroczystej Gali EFMA.

Rozwiązanie „Agro Lab” jest wygodne i efektywne. Umożliwia ekspertom PZU dostęp do przeprowadzonej analizy AI zarówno z poziomu laptopa, jak i aplikacji mobilnej, dzięki czemu mogą szybko potwierdzić roszczenie już na polu klienta. Wdrożenie technologii „Agro Lab” w Grupie PZU zmniejszyło czasochłonność analizy szkód w terenie o około 50% i przyspieszyło wypłaty odszkodowań o ok. 25%.

EFMA jest instytucją, zrzeszającą ponad 3300 firm finansowych z ponad 130 krajów. Organizacja zajmuje się badaniami, wydaje branżowe raporty i publikacje, organizuje międzynarodowe konferencje, a także – we współpracy z Accenture – prestiżowy konkurs The Efma-Accenture Innovation In Insurance Awards. Konkurs ma na celu wyróżnienie najbardziej innowacyjnych projektów, inicjatyw i pomysłów w dziedzinie ubezpieczeń na świecie. Zwycięskie projekty są wyłaniane na podstawie trzech kryteriów: oryginalności, przełomowego wpływu na rynek oraz uniwersalności adaptacji w różnych krajach. W ramach konkursu zgłoszono blisko 400 projektów z całego świata. Projekty PZU znalazły się w gronie 15 projektów wyróżnionych w ramach tegorocznego konkursu.

Nagrodzone projekty powstały w ramach programu PZU Ready for Startups którego celem jest wspieranie współpracy ze startupami w ramach wdrażania innowacji w PZU. Obejmują one różne obszary biznesowe i dotyczą rozwiązań na różnych etapach rozwoju – od wstępnych pomysłów skierowanych do programów akceleracyjnych, po wdrożenia komercyjne poprzedzone krótkim procesem dostosowywania rozwiązań do potrzeb biznesowych. Za organizację programu odpowiada Laboratorium Innowacji PZU, którego rolą jest testowanie i wdrażanie rozwiązań opracowanych przez młode firmy technologiczne. Więcej informacji na temat oferty dla startupów można znaleźć na: www.pzu.pl/innowacje.