31 marca 2020

Anna Janiczek p.o. prezes PZU Zdrowie

Anna Janiczek została powołana w skład Zarządu PZU Zdrowie SA, by jednocześnie pełnić obowiązki Prezesa Zarządu spółki – zdecydowała Rada Nadzorcza PZU Zdrowie SA.

Anna Janiczek jest od 2016 roku związana z Grupą PZU, w której z sukcesem inicjowała i wdrażała cross obszarowe działania poprawiające doświadczenia klientów. Wcześniej związana z sektorem bankowym – przez prawie dziewięć lat pracowała w The Royal Bank of Scotland.

Zmiany w tej wyjątkowej sytuacji mają na celu w jak najlepszym stopniu przystosować spółkę do nowych wyzwań. Zaangażowanie i wysokie kompetencje Anny Janiczek pomogą przejść przez trudny okres związany z pandemią, a następnie kontynuować rozwój spółki na rynku operatorów medycznych.

Anna Janiczek pełniła dotąd w PZU funkcję Dyrektor Zarządzającej obszarem Marketingu i Relacji z Klientem. Wdrożyła pierwszy w branży ubezpieczeniowej kompleksowy program zarządzania doświadczeniami klienta, a także prokliencki program Akademia CX. Jej zasługą jest wprowadzenie projektu Customer Journey, polegającego na tworzeniu map doświadczeń i potrzeb klientów. Jako zarządzająca procesem reklamacji w PZU,  zaproponowała kilkaset inicjatyw służących m.in. poprawie jakości opieki medycznej dla  PZU Zdrowie. Te doświadczenia będą procentować w ważnym dla PZU obszarze zdrowia.

Rada Nadzorcza PZU Zdrowie odwołała jednocześnie ze składu zarządu PZU Zdrowie dotychczasową prezes Julitę Czyżewską oraz Piotra Lizukowa i Sebastiana Tabakę.

PZU Zdrowie to jeden z największych operatorów medycznych w Polsce. Ma sieć liczącą już około 130 własnych i 2200 partnerskich placówek w niemal 600 miastach w Polsce. Współpracuje z kilkudziesięcioma szpitalami i ponad połową aptek w kraju.