30 marca 2022

Zarządzaj flotą, ubezpieczeniem i bezpieczeństwem z PZU iFlota

PZU rozszerza pakiet rozwiązań dla korporacyjnych klientów flotowych o nowoczesny system PZU iFlota. Jego trzy najważniejsze moduły to zarządzanie flotą, ubezpieczeniami oraz bezpieczeństwem, a koszt dla całej floty klienta ubezpieczonego w PZU to jedyne 189 zł za rok. PZU iFlota to kolejne, obok PZU Bezpieczna Flota i Audax, unikatowe rozwiązanie prewencyjne oferowane przez PZU dla flot korporacyjnych.

Zarządzanie flotą samochodów firmowych to jedno z bardziej wymagających zadań w firmie. Im więcej kierowców i pojazdów, tym większe wyzwania związane z bezpieczeństwem i potrzeby redukcji zbędnych kosztów. O ile w dużych przedsiębiorstwach stanowisko fleet managera jest obowiązkowe, to w mniejszych flotach zarządzanie często spada na właściciela firmy lub pracowników administracji, dla których jest tylko jednym z wielu zadań.

- W ramach biznesu korporacyjnego PZU obsługuje kilkanaście tysięcy firmowych klientów flotowych, co stanowi ponad pół miliona ubezpieczonych pojazdów. Analizy Zespołu Zarządzania Ryzykiem Flot PZU, ale także informacje przekazywane przez samych klientów i pośredników wskazują, że w segmencie mniejszych i średnich flot bardzo często nie ma jednej konkretnej osoby, która pełni rolę fleet managera, nie mówiąc już o programie wspomagającym zarządzanie flotą. Dlatego postanowiliśmy stworzyć system PZU iFlota, który pomoże klientom w zarządzaniu flotą, ograniczaniu szkód i kontrolowaniu kosztów – mówi Jakub Sajkowski, dyrektor zarządzający ds. klienta korporacyjnego w PZU SA.

PZU iFlota to system, który łączy w sobie trzy elementy ważne z punktu widzenia osoby zarządzającej parkiem pojazdów w przedsiębiorstwie. Podstawową funkcją jest możliwość zarządzania ewidencją pojazdów, kierowców i różnego rodzaju kosztami, a także obsługą m.in. kart paliwowych i usług serwisowych. Co ważne, w tym module można zdefiniować powiadomienia, które przypomną o zbliżających się zadaniach, takich jak przeglądy, szkolenia, odnowienia uprawień kierowców czy płatność raty. Drugim elementem jest zarządzanie ubezpieczeniami. System zapewnia dostęp do danych o aktualnych polisach AC i OC oraz umożliwia zgłaszanie i podgląd szkód z poziomu aplikacji. Trzecim i najważniejszym z punktu widzenia PZU elementem jest wartość prewencyjna aplikacji, czyli poprawa bezpieczeństwa floty. To właśnie chęć poprawy bezpieczeństwa na drodze była fundamentem tego projektu. Na bazie danych floty i jej historii zarządzający uzyskują informacje o głównych przyczynach szkód. Natomiast analiza tych informacji pozwala odpowiedzieć na pytanie, co można zrobić, by ten stan poprawić. Wsparciem dla fleet managera, jak i kierowców, będzie możliwość z korzystania z rozbudowanej bazy wiedzy, w której przygotowaliśmy szkolenia, pigułki wiedzy, e-learningi oraz blog.

- Narzędzie jest uniwersalne i może być wykorzystywane w każdej flocie, zarówno tej lekkiej, mieszanej, jak i ciężkiej. Jedynym warunkiem jest posiadanie ubezpieczenia flotowego w PZU.  Koszt użytkowania systemu to dla klienta jedyne 189 zł za całą flotę za rok. Wystarczy uregulować tę opłatę na rzecz dostawcy systemu i niemal od razu można korzystać z narzędzia. Dzięki zintegrowaniu PZU iFlota z systemami dziedzinowymi PZU, import danych odbywa się automatycznie – wskazuje Konrad Owsiński, dyrektor ds. underwritingu ubezpieczeń komunikacyjnych w PZU SA.

PZU iFlota w jednym miejscu gromadzi informacje o ubezpieczeniu klienta ważne również z punktu widzenia pośrednika ubezpieczeniowego. Oprócz aktualnych polis, pośrednik ma dostęp do listy zgłoszonych szkód OC i AC, może sprawdzić ich przyczynę i status obsługi. Dodatkowo na bazie generowanych przez system zaawansowanych raportów szkodowych i personalizowanych zaleceń, może zaproponować klientowi działania, które zmniejszą szkodowość.

- Dzięki naszemu systemowi pośrednik jest w stanie dostarczać klientowi dodatkową wartość w postaci lepszej obsługi szkód i pracy nad optymalizacją liczby i wartości szkód. Ma też możliwość częstszego kontaktu z klientem i w ten sposób wzmacnia z nim relacje – dodaje Janusz Zieliński, dyrektor biura sprzedaży korporacyjnej w PZU SA.

Rozwiązanie technologiczne dla PZU iFlota dostarcza firma VivaDrive, która specjalizuje się w budowie zaawansowanych rozwiązań dla flot.

PZU od wielu już lat prowadzi własne programy prewencyjne i wspiera przedsięwzięcia propagujące bezpieczne zachowania na drodze. W ramach programu prewencyjnego PZU Bezpieczna Flota od ponad dekady realizuje szkolenia dla klientów flotowych. Udział w programie daje kierowcom możliwość poprawy umiejętności prowadzenia pojazdów, wyeliminowania złych nawyków i przyzwyczajeń za kierownicą oraz odświeżenia wiedzy o bezpieczeństwie na drodze. Kierowcy mogą ćwiczyć na płycie poślizgowej, korzystać ze szkoleń jazdy defensywnej z elementami eko-jazdy w ruchu miejskim oraz z zakresu e-mobility. PZU organizuje również spotkania ze specjalistami psychologii transportu, pierwszej pomocy medycznej i przepisów prawa o ruchu drogowym. Ubezpieczyciel prowadzi też „Audax" - program prewencyjny, który pomaga obniżyć częstotliwość i wartość szkód przy wykorzystaniu innowacyjnych technologii. Korzysta m. in. z telematyki i narzędzi, takich jak rejestratory trasy i zdarzeń drogowych, urządzenia monitorujące zaśnięcie kierowców w czasie jazdy, ultradźwięki odstraszające zwierzęta czy czujniki parkowania i kamery cofania.