09 stycznia 2023

TUW PZUW umacnia swoją pozycję na rynku

TUW Polski Zakład Ubezpieczeń Wzajemnych przekroczył miliard złotych rocznego przypisu składki. Z dwuletnim wyprzedzeniem osiągnął strategiczny cel zakładany na 2024 rok.

Dynamiczny rozwój, potwierdzony rekordowym przypisem składki w zeszłym roku, świadczy o tym, że ubezpieczenia wzajemne doskonale wpisują się w oczekiwania rynkowe. Mimo że podjęliśmy działalność dopiero sześć lat temu, w krótkim czasie staliśmy się liderem rynku ubezpieczeń wzajemnych. Rośniemy z każdym rokiem powyżej prognoz i oczekiwań – mówi prezes TUW PZUW Rafał Kiliński.

Jak podkreśla, potencjał jest wciąż ogromny. – Udział ubezpieczeń wzajemnych w polskim rynku sięga 6 proc., podczas gdy europejska średnia to ponad 33 proc., a w niektórych krajach ten odsetek wynosi nawet 50 proc. – dodaje prezes Kiliński.

Według niego ubezpieczenia wzajemne, ze względu na swoją elastyczność i cenę, są też dobrym rozwiązaniem w gorszych czasach. – Sprawdzają się w okresie osłabienia gospodarczego, gdy firmy szukają oszczędności. Są też doskonałym rozwiązaniem w przypadku trudnych i nietypowych ryzyk – mówi.

Wzajemność w ubezpieczeniach opiera się na solidarności i współpracy ubezpieczonych, którzy są jednocześnie członkami towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych, a nie działalności dla zysku. TUW PZUW przywrócił ubezpieczenia wzajemne w segmencie korporacyjnym po kilkudziesięciu latach przerwy, gdy zostały zniszczone w okresie komunizmu.

Należące do Grupy PZU Towarzystwo ubezpiecza przedsiębiorstwa, podmioty lecznicze, samorządy oraz instytucje publiczne i kościelne. Pod względem przypisu składki ma około jednej trzeciej udziału w rynku ubezpieczeń wzajemnych w Polsce.

Potwierdzeniem jego silnej pozycji jest utrzymanie w minionym roku przez międzynarodową agencję S&P Global Ratings ratingu siły finansowej TUW PZUW na wysokim poziomie A-. TUW PZUW jest jedynym towarzystwem ubezpieczeń wzajemnych w Polsce, które legitymuje się międzynarodowym ratingiem.

W zeszłym roku zwyciężył w Rankingu Gwiazdy Ubezpieczeń, zorganizowanym przez redakcję „Dziennika Gazety Prawnej”. Pod względem potencjału i dynamiki rozwoju został najwyżej oceniony wśród wszystkich towarzystw ubezpieczeń wzajemnych w Polsce.