Biuro Prasowe

tel.: (022) 582 58 07

24 października 2019

TFI PZU wyróżnione przez Rzeczpospolitą

TFI PZU, które w ramach Grupy PZU oferuje zarządzanie Pracowniczymi Planami Kapitałowymi, zajęło drugie miejsce w rankingu towarzystw funduszy inwestycyjnych przygotowanym przez dziennik Rzeczpospolita. To jeden z najbardziej prestiżowych rankingów na rynku finansowym. TFI poddawane są szerokiej ocenie uwzględniającej m.in. wyniki funduszy inwestycyjnych oferowanych przez poszczególne TFI w okresie ostatnich 6, 12, 36 i 60 miesięcy.

Eksperci Rzeczpospolitej ocenili fundusze inwestycyjne podzielone na poszczególne grupy: akcji polskich (uniwersalnych oraz małych i średnich spółek), akcji zagranicznych, mieszane polskie i zagraniczne, dłużne polskie uniwersalne, dłużne polskie skarbowe, dłużne polskie skarbowe długoterminowe, dłużne zagraniczne oraz dłużne polskie długoterminowe uniwersalne i korporacyjne.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyróżnienia Rzeczpospolitej opartego na wynikach naszych funduszy. Potwierdza to, że TFI PZU, zarządzając blisko 20 mld złotych, jest jednym z wiodących towarzystw funduszy inwestycyjnych w naszym kraju. Wyniki funduszy powinny być brane pod uwagę przez firmy, które decydują się skorzystać z oferty TFI PZU w ramach Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK) – mówi Prezes TFI PZU Robert Kubin.

Na szczególne podkreślenie zasługują wyniki funduszy dłużnych oraz publicznego funduszu zamkniętego realizującego strategie global makro – są one wskazywane jako najlepsze w swoich grupach porównawczych. Także fundusze oszczędnościowe, stabilnego wzrostu oraz zrównoważone plasują się na wysokich miejscach.

TFI PZU nieustannie poszukuje nowych rozwiązań dla swoich klientów, dlatego jesienią 2018 roku uruchomiło inPZU – pierwszą polską platformę, dzięki której można w prosty sposób inwestować w fundusze pasywne. To innowacyjny produkt oparty na wypracowanej w TFI metodologii, dający klientom możliwość inwestowania w fundusze indeksowe przy bardzo niskiej, bo wynoszącej zaledwie 0,5%, opłacie za zarządzanie. Do oferowanych już teraz funduszy, wkrótce dodane zostaną kolejne – w tym fundusz oparty na indeksie CEE+, obejmujący siedem państw z regionu Europy Środkowo-Wschodniej.

- Naszym atutem są doświadczeni zarządzający odpowiedzialni za strategie w poszczególnych klasach aktywów oraz specjalny zespół zarządzający strategiczną alokacją. Uważam, że tak ułożony proces inwestycyjny będzie bardzo dobrze służył naszym klientom w uruchamianych właśnie, w ramach PPK, funduszach zdefiniowanej daty – dodaje Dariusz Lasek, wiceprezes TFI PZU.

Grupa PZU jest liderem pod względem liczby prowadzonych Pracowniczych Programów Emerytalnych. Także na rynku PPK TFI PZU jest jednym z liderów. Podpisało już kilkaset umów o zarządzanie Pracowniczymi Planami Kapitałowymi.

TFI PZU to – pod względem wartości zarządzanych aktywów – jedno z największych towarzystw inwestycyjnych w Polsce. Działa od 1999 roku. Jako część Grupy PZU korzysta z jej doświadczeń zgromadzonych przez ponad 200 lat działalności finansowo-ubezpieczeniowej.