01 lipca 2020

Zgłoś swój startup ubezpieczeniowy do MIT Enterprise Forum CEE i nawiąż współpracę z PZU!

Tworzysz startup z branży finansowej i szukasz możliwości rozwoju? Tylko do 5 lipca można składać aplikacje do IV edycji programu MIT Enterprise Forum CEE. Warto się pospieszyć. To szansa na nawet 200 tys. zł dofinansowania na rozwój startupu i zdobycie nowych klientów w Polsce, Europie i Stanach Zjednoczonych. PZU jest jednym z partnerów programu.

– Dzięki swoim rozwiązaniom młodzi przedsiębiorcy i programiści chcą zmieniać świat na lepsze. Często jednak sama idea, choć szczytna, nie wystarcza. Potrzebna jest pomoc specjalistów. Kogoś, kto wyciągnie pomocną dłoń i podpowie, których rozwiązań unikać i jak lepiej odpowiadać na wyzwania na drodze rozwoju startupu. Program akceleracyjny MIT Enterprise Forum CEE jest miejscem, w którym uzyskają one tak potrzebne wsparcie do realizacji wizji i pomysłów. Jesteśmy dumni, że jako partner uczestniczymy w tym przedsięwzięciu. Chcemy pomóc startupom osiągnąć zamierzoną skalę działania, mamy w tym wieloletnie doświadczenie – mówi Szymon Mitoraj, Dyrektor zarządzający ds. digitalizacji w PZU.

Pokaż światu swój startup

Akcelerator MIT Enterprise Forum CEE to szansa na dynamiczny rozwój dla startupów technologicznych pochodzących z Polski oraz krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Akcelerator działa pod patronatem Massachussets Institute of Technology (MIT) – uznanego ośrodka naukowego, który od wielu lat aktywnie wspiera młode firmy w rozwoju i ekspansji na nowych rynkach, ale także wyznacza kierunek dyskusji i rozwoju dla całej branży nowoczesnych technologii.

Do udziału w IV edycji programu MIT Enterprise Forum CEE zaproszonych zostanie około 20 startupów. Ich twórcy będą mogli uzyskać wsparcie polskich i światowych ekspertów oraz pokazać swoje możliwości podczas przypadającego na styczeń 2021 r. wydarzenia o nazwie DemoDay. Najlepsi z najlepszych wyjadą na Bootcamp do Bostonu, gdzie zaprezentują się przed amerykańskimi inwestorami i potencjalnymi klientami.

#pzureadyforstartups, czyli PZU wspiera startupy

Jednym z partnerów programu jest PZU, lider transformacji cyfrowej, który znany jest z nowoczesnych rozwiązań dla swoich klientów. – Kadra kierownicza PZU w roli mentorów podzieli się swoją wiedzą oraz doświadczeniem. W trakcie programu mentorzy PZU będą pracować ze zgłoszonymi startupami nad dostosowaniem ich produktów do potrzeb naszej firmy. Celem działań jest wzmocnienie dostrzeżonego potencjału w danym rozwiązaniu i doprowadzenie do gotowości wdrożeniowej w ramach PZU. Do udziału w programie zapraszamy zarówno podmioty z produktami gotowymi do wdrożenia, jak i firmy, których produkty znajdują się na wcześniejszym etapie rozwoju, na przykład MVP – mówi Marcin Kurczab, Dyrektor ds. Innowacji w PZU.

W ramach poprzedniej edycji programu MIT Enterprise Forum CEE PZU nawiązało współpracę z trzema startupami. Są to:

• AIQA Technologies – startup oferujący rozwiązanie w obszarze automatyzacji testów IT przy wykorzystaniu sztucznej inteligencji
  • Web Totem – firma specjalizująca się w zakresie usług związanych z cyberbezpieczeństwem oraz raportów z zakresu cyberbezpieczeństwa dla firm
  • Viva Drive - platforma telematyczna dla flot z modułem rekomendacji pod kątem flot elektrycznych

PZU już od kilku lat dostrzega potencjał polskich startupów i aktywnie wspiera je w rozwoju. Wśród przykładów rozwiązań wdrożonych przez PZU jest PZU GO – urządzenie wpierające bezpieczeństwo kierowców podczas prowadzenia samochodu. Innym przykładem jest Opaska Życia – urządzenie monitorujące parametry życiowe, które w razie zagrożenia życia pacjentów alarmuje personel medyczny. Tysiąc opasek życia zostało przekazane do polskich szpitali na potrzeby walki z koronawirusem. Kolejny przykład to platforma pożyczkowa Cash (www.portalcash.pl), czyli wygodny dostęp do szybkich i bezpiecznych pożyczek pracowniczych. Warte uwagi jest ponadto wykorzystanie przez PZU sztucznej inteligencji do obsługi szkód komunikacyjnych. Algorytmy mogą samodzielnie dokonać precyzyjnej analizy zdjęć dokumentujących szkodę (nazwać konkretną część auta i określić zakres uszkodzenia). Więcej o innowacyjnych projektach PZU można przeczytać na www.pzu.pl/innowacje.

Zgłoś się!

Aplikacje do programu akceleracyjnego MIT Enterprise Forum CEE można składać do 5 lipca za pośrednictwem strony www.mitefcee.org.